De zes bestuursleden van ABN Amro doen alsnog afstand van de loonsverhoging van 100.000 euro die ze vorig jaar ontvingen.

De bank kende de salarisverhoging toe als “een gedeeltelijke compensatie van het wegvallen van de variabele beloning”. In een verklaring stelden de bestuurders dat ze de onrust die er over is ontstaan “begrijpen en betreuren”. Ook erkennen ze dat de onrust niet goed is voor klanten, medewerkers en “het algemeen vertrouwen in ABN Amro”.

ABN Amro kreeg veel kritiek op het besluit om het bestuur in 2014 een loonsverhoging van 100.000 euro te geven. Ook intern werd kritiek geuit op de verhoging, die overigens niet gold voor topman Gerrit Zalm.

Beursgang is uitgesteld

Vanuit de politiek werd ook met afkeuring gereageerd op de loonsverhoging bij de genationaliseerde bank. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën liet vrijdag nog weten een besluit over de geplande verkoop van ABN Amro uit te stellen. Eerst moet de rust rond de staatsbank weer terugkeren, voordat een besluit kan worden genomen, aldus Dijsselbloem.

De bestuursleden vinden dat de beloning desondanks terecht was toegekend. Ze zeggen daarover: ‘De toekenning van de toeslag is gebaseerd op democratisch tot standgekomen wetgeving, voldoet aan letter en geest van de wet, is vastgelegd in een aandeelhoudersbesluit, is in overeenstemming met de minister van Financiën en is gemeld aan de Tweede Kamer.’

Dijsselbloem: belangrijke stap

Nu er flinke opschudding over de bonus is ontstaan, doen de bestuursleden alsnog afstand van de bonus, omdat 'de toekomst van ABN AMRO hieronder dreigt te gaan lijden'. Ze hopen dat 'de rust nu terugkeert'.

Dijsselbloem zegt in een reactie dat het kabinet na overleg met de Kamer zich opnieuw zal buigen over de beursgang van ABN Amro. 'De bestuurders leveren met deze stap een belangrijke bijdrage aan het herstel van rust en het vertrouwen rond de bank', aldus de minister. 'De goede resultaten van ABN Amro die zijn bereikt, kunnen nu weer de aandacht en waardering krijgen die zij verdienen.'

SP wil hoorzitting

PvdA-kamerlid Henk Nijboer noemde het laten varen van de loonsverhoging een ,,verstandig en noodzakelijk besluit''. De bestuurders moeten wat hem betreft nu verder werken aan het herstel van vertrouwen van medewerkers en samenleving.

De SP zou graag zien dat ING het voorbeeld van ABN AMRO volgt omdat ,,de discussie over de bestuurderssalarissen bij banken verder gaat dan alleen ABN AMRO''. SP-kamerlid Arnold Merkies wil graag, evenals het CDA en GroenLinks, een hoorzitting over de topsalarissen in de financiële sector. Het CDA merkte op dat de loonsverhoging niet in overeenstemming was met de geest van de wet ,,zoals ABN AMRO ten onrechte meldt''.

'Meer transparantie'

Volgens CDA'er Pieter Omtzigt is er, ook met het oog op het recente incident rond ABN AMRO in Dubai, geen inzage in de omvang van mogelijke integriteitsproblemen bij de bank. ,,Die transparantie moet er wel komen, want dit levert risico's op voor aanzienlijke boetes met bijbehorende problemen tijdens verkoop of beursgang.​''

Voor Kamerlid Jesse Klaver van GroenLinks is de kous nog niet af. Hij wil weten of de bestuurders van de loonsverhoging afzien om verdere imagoschade te voorkomen of omdat ze ervan doordrongen zijn dat ze met deze salarisverhoging fout zaten.

De verhoging was volgens VVD en D66 niet uit te leggen. ,,Het is zaak dat we snel de antwoorden krijgen van de minister op de eerdere Kamervragen en daarna snel met hem in debat gaan'', zei D66-Kamerlid Wouter Koolmees.

Z24/ANP

Lees ook de analyse van Z24’s Jeroen de Boer: Uitstel van de beursgang is politiek spelletje

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl